Om Peter Haber

Peter Haber är en svensk skådespelare som är känd för sina många roller i film och TV. Han föddes den 12 december 1952 i Stockholm, Sverige. Han växte upp i en kreativ familj – hans far var scenografen, porträttmålaren och keramikern Karl-Egon “KEH” Haber. Haber utbildade sig vid Stockholms scenskola.

Haber började sin karriär som skådespelare på 1980-talet, sedan dess har han medverkat i många filmer, TV-serier och teateruppsättningar. Han var länge relativt anonym men fick ett stort publikt genombrott med Hamiltonfilmen Fiendens fiende (1990).

En av Habers mest kända roller är som polisen Martin Beck i filmserien baserad på Maj Sjöwall och Per Wahlöös kriminalromaner. Haber har spelat Martin Beck i totalt 50 filmer mellan 1997 och 2023. Han är en av de skådespelare som har spelat rollen längst och hans tolkning av Martin Beck har blivit mycket populär bland svenska tittare.

Haber har också spelat många andra minnesvärda roller i film och TV, till exempel Sunes pappa Rudolf Andersson i filmerna och julkalendern om Sune.

Haber är en skådespelare som är känd för sin förmåga att gestalta många olika typer av karaktärer. Han är lika bekväm i dramatiska roller som i komiska och har visat sin mångsidighet genom åren. Han har också en förmåga att skapa trovärdiga karaktärer som berör tittarna och publikerna.

Haber är en av de mest kända och respekterade skådespelarna i Sverige. Han har en imponerande karriär bakom sig och har visat sin mångsidighet och talang genom åren. Hans arbete som Martin Beck har gjort honom till en av de mest kända skådespelarna i Sverige.

Haber är också känd för sitt arbete som röstskådespelare. Han har lånat ut sin röst till flera animerade filmer och TV-serier, bland annat “Shrek” och de tre Bamse-filmerna där han är gör just Bamses röst.

Haber är sambo med skådespelaren Lena T. Hansson och har två barn (varav ett med Hansson).